Dzisiaj postanowiłam wykorzystać zapasy jeden z mąk bezglutenowych i popróbować coś smacznego z nich wyczarować. Nieskromnie powiem - UDAŁO SIĘ :)
Dlatego też pędzę podzielić się z Wami tym przepisikiem.
Babeczki robi się szybko, długo zachowują świeżość i są na prawdę pyszne.
Niebawem pojawi się przepis zmodyfikowany, odpowiedni dla dzieciaczków od 9 miesiąca życia :)
Składniki:
1.5 szklanki mąki gryczanej
1 banan
3 spore jabłka
mleko ryżowe - około 500 ml
2 czubate łyżki kakao
cynamon
imbir
otarta skórka z pomarańczy
około 100 g ziaren słonecznika
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
pół szklanki cukru brązowego
około 100 g wiórek kokosowych
Składniki sypkie mieszamy ze sobą (mąka, proszek, cynamon, imbir, cukier). Dodajemy około 250 ml mleka roślinnego. Wszystko ze sobą mieszamy. Dodajemy pokrojone jabłka i banana. Wszystko starannie mieszamy. Jeśli konsystencja jest bardzo gęsta, dodajemy jeszcze mleka roślinnego, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany.
Ciasto wlewamy do form na babeczki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C i pieczemy przez około 20 min (do suchego patyczka).
SMACZNEGO!!!
niedziela, 23 listopada 2014
środa, 5 listopada 2014
Razowa tarta z owocami lata
Tak jak obiecałam, pomału powracam ;)
Wczoraj na szybko robione, przepis totalna improwizacja, ale coś wyszło. Mam nadzieję, że koleżankom smakowało :)
Można powiedzieć dietetyczna wersja czegoś słodkiego :)
Ja zajadam z syropem klonowym... Mmmmm Pyyycha!
Składniki:
- 2 szklanki mąki razowej
- 80 g zimnej margaryny
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (lub kwaśnej śmietany)
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru brązowego
Wszystkie składniki zagniatamy na gładką masę, dzielimy na dwie równe części i cienko rozwałkowujemy. Jedną część kładziemy na wysmarowaną tłuszczem formę.
Druga posłuży nam na wierzch.
OWOCE:
- mieszanka w różnych ilościach: malin, porzeczek, wiśni, czereśni, truskawek i jabłek.
Owoce wrzucamy do garnka, dodajemy odrobinkę wody i gotujemy aż zmiękną. Jak puszczą sporo soku dodać można łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody (lub gotowy kisiel). zagotować, ostudzić i wylać na spód ciasta.
Na owoce kładziemy drugi rozwałkowany placek. placek podziurawić w kilku miejscach, aby powietrze mogło "uciekać".
SMACZNEGO!!!
Wczoraj na szybko robione, przepis totalna improwizacja, ale coś wyszło. Mam nadzieję, że koleżankom smakowało :)
Można powiedzieć dietetyczna wersja czegoś słodkiego :)
Ja zajadam z syropem klonowym... Mmmmm Pyyycha!
Składniki:
- 2 szklanki mąki razowej
- 80 g zimnej margaryny
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (lub kwaśnej śmietany)
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru brązowego
Wszystkie składniki zagniatamy na gładką masę, dzielimy na dwie równe części i cienko rozwałkowujemy. Jedną część kładziemy na wysmarowaną tłuszczem formę.
Druga posłuży nam na wierzch.
OWOCE:
- mieszanka w różnych ilościach: malin, porzeczek, wiśni, czereśni, truskawek i jabłek.
Owoce wrzucamy do garnka, dodajemy odrobinkę wody i gotujemy aż zmiękną. Jak puszczą sporo soku dodać można łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody (lub gotowy kisiel). zagotować, ostudzić i wylać na spód ciasta.
Na owoce kładziemy drugi rozwałkowany placek. placek podziurawić w kilku miejscach, aby powietrze mogło "uciekać".
SMACZNEGO!!!
wtorek, 4 listopada 2014
Śniadaniowo: bagietka na zakwasie z dodatkami
Dawno mnie nie było, ale natłok obowiązków służbowych i domowych trochę zamieszał w moim życiu
cały czas gotowałam i nie zapomniałam o Was. Dania dokumentowałam
fotkami wiec jak będę miała dłuższą chwilkę, na pewno nadrobię i wstawię
wszystkie przepisy wraz ze zdjęciami
A na razie, polecam przepyszne śniadanko. Nic specjalne nie trzeba
robić, ale smakuje wybornie. Doskonała alternatywa dla zwykłych kanapek.
Polecam!
Pierwsza z lewej: bagietka na zakwasie skropiona oliwą z oliwek, rukola, feta kozia, suszone pomidory i kapary.
Pierwsza z prawej: bagietka na zakwasie, masło, rukola, jajko, pleśniak orzechowy i suszone pomidory.
Pierwsza z lewej: bagietka na zakwasie skropiona oliwą z oliwek, rukola, feta kozia, suszone pomidory i kapary.
Pierwsza z prawej: bagietka na zakwasie, masło, rukola, jajko, pleśniak orzechowy i suszone pomidory.
Subskrybuj:
Posty (Atom)