niedziela, 23 listopada 2014

Bezglutenowe babeczki gryczane

Dzisiaj postanowiłam wykorzystać zapasy jeden z mąk bezglutenowych i popróbować coś smacznego z nich wyczarować. Nieskromnie powiem - UDAŁO SIĘ  :)
Dlatego też pędzę podzielić się z Wami tym przepisikiem.

Babeczki robi się szybko, długo zachowują świeżość i są na prawdę pyszne.

Niebawem pojawi się przepis zmodyfikowany, odpowiedni dla dzieciaczków od 9 miesiąca życia :)





Składniki:

1.5 szklanki mąki gryczanej
1 banan
3 spore jabłka
mleko ryżowe - około 500 ml
2 czubate łyżki kakao
cynamon
imbir
otarta skórka z pomarańczy
około 100 g ziaren słonecznika
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
pół szklanki cukru brązowego
około 100 g wiórek kokosowych

Składniki sypkie mieszamy ze sobą (mąka, proszek, cynamon, imbir, cukier). Dodajemy około 250 ml mleka roślinnego. Wszystko ze sobą mieszamy. Dodajemy pokrojone jabłka i banana. Wszystko starannie mieszamy. Jeśli konsystencja jest bardzo gęsta, dodajemy jeszcze mleka roślinnego, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany.

Ciasto wlewamy do form na babeczki.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C i pieczemy przez około 20 min (do suchego patyczka).

SMACZNEGO!!!



środa, 5 listopada 2014

Razowa tarta z owocami lata

Tak jak obiecałam, pomału powracam ;)

Wczoraj na szybko robione, przepis totalna improwizacja, ale coś wyszło. Mam nadzieję, że koleżankom smakowało :)

Można powiedzieć dietetyczna wersja czegoś słodkiego :)

Ja zajadam z syropem klonowym... Mmmmm Pyyycha!


Składniki:

- 2 szklanki mąki razowej
- 80 g zimnej margaryny
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (lub kwaśnej śmietany)
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru brązowego

Wszystkie składniki zagniatamy na gładką masę, dzielimy na dwie równe części i cienko rozwałkowujemy. Jedną część kładziemy na wysmarowaną tłuszczem formę.
Druga posłuży nam na wierzch.

OWOCE:

- mieszanka w różnych ilościach: malin, porzeczek, wiśni, czereśni, truskawek i jabłek.

Owoce wrzucamy do garnka, dodajemy odrobinkę wody i gotujemy aż zmiękną. Jak puszczą sporo soku dodać można łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody (lub gotowy kisiel). zagotować, ostudzić i wylać na spód ciasta.

Na owoce kładziemy drugi rozwałkowany placek. placek podziurawić w kilku miejscach, aby powietrze mogło "uciekać".

SMACZNEGO!!!


wtorek, 4 listopada 2014

Śniadaniowo: bagietka na zakwasie z dodatkami

Dawno mnie nie było, ale natłok obowiązków służbowych i domowych trochę zamieszał w moim życiu cały czas gotowałam i nie zapomniałam o Was. Dania dokumentowałam fotkami wiec jak będę miała dłuższą chwilkę, na pewno nadrobię i wstawię wszystkie przepisy wraz ze zdjęciami A na razie, polecam przepyszne śniadanko. Nic specjalne nie trzeba robić, ale smakuje wybornie. Doskonała alternatywa dla zwykłych kanapek. Polecam!





 Pierwsza z lewej: bagietka na zakwasie skropiona oliwą z oliwek, rukola, feta kozia, suszone pomidory i kapary. 
Pierwsza z prawej: bagietka na zakwasie, masło, rukola, jajko, pleśniak orzechowy i suszone pomidory.