poniedziałek, 12 stycznia 2015

Schab gotowany w białym winie podany z sosem tuńczykowym

Po powrocie z zakupów, na których zrobiłam zapasy warzywne dla siebie i synka zorientowałam się, że brakuje mi miejsca w zamrażalce. Decyzja: coś trzeba wyjąć i zjeść :D Padło na schab! 2.5 kg schabu.

W poszukiwaniu inspiracji natknęłam się na przepis http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/schab_gotowany_z_sosem_tunczykowym/przepis.html

Postanowiłam wypróbować z lekką swoją modyfikacją. Wyszło naprawdę smaczne mięsko, które możemy podać na kilka sposobów: na kanapki, jako przystawka, jako znakomity dodatek do pieczonych ziemniaczków na danie główne.





Składniki:

- 2.5 kg schabu bez kości
- 3 spore marchewki
- pół selera
- 2 pietruszki
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 cebule zwykłe
- 1 cebula czerwona
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz mielony
- pieprz ziarnisty, 5 liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego
- 750 ml wina białego
- 100 ml wina czerwonego

Schab umyć, oczyścić z błonek i podzielić na 3 części.
Warzywa umyć, obrać i pokroić w mniejsze kawałki (na pół lub na 3).
Schab włożyć do garnka, dodać warzywa i przyprawy, zalać winem. Jeśli wino nie przykrywa mięsa i warzyw, można dodać wody (do całkowitego przykrycia).

Wstawić na mały ogień i gotować około półtorej godziny.

SOS:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- garść kaparów
- garść zielonych oliwek
- 3 pomidory suszone
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- pieprz
- sok z cytryny (około 2 łyżek)

Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować na gładką masę.

Kiedy schab już jest gotowy, wyjmujemy na deskę/talerz aby odpoczął.

Przechowujemy w lodówce owinięty w papier do pieczenia.

SMACZNEGO!!!

wtorek, 6 stycznia 2015

Wątróbka drobiowa w czerwonym winie

Kiedyś będąc w delegacji wjechałam do pewnej przydrożnej knajpki na obiad. Kelner polecił wątróbkę w winie. Eeee myślę sobie, jak już jem w knajpie, to coś wyszukanego, innego niż w domu. Jednak nalegał, abym spróbowała i wzięła sobie na przystawkę. Uległam :)

Smak na prawdę wyborny i postanowiłam powtórzyć w domu.

Doskonały pomysł na szybki, ale smaczny obiad. Doskonale sprawdzi się również jako ciepła przystawka.

Danie jest tanie, szybko się je robi, a wrażenia smakowe... hmmm tego trzeba spróbować :)




Składniki:

- 400 g wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 100 ml wina czerwonego wytrwanego
- majeranek, tymianek, sól

Wątróbkę umyć, dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. Pousuwać błonki i pokroić w mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy aż będzie al dente. Następnie dodajemy wątróbkę i smażymy około 5-7 min.

Dodajemy wino i dusimy około 5 minut. Na koniec wrzucamy pokrojone w księżyce jabłko (jabłka nie obieramy) i dusimy około 3 minut. Jabłka nie mogą się rozpaść.

Wyłączamy ogień, dodajemy sól, szczyptę tymianku i majeranek.

Mieszamy i voila! Gotowe!

SMACZNEGO!!!


poniedziałek, 5 stycznia 2015

Pasztet z fasoli z gruszką i rozmarynem

W poszukiwaniu nowych smaków i połączeń...

Decyzja o zrobieniu tego pasztetu była bardzo spontaniczna. Namoczyłam na noc fasolę z zamiarem zrobienia fasolki po bretońsku. Nawet zaczęłam już ją robić. Ugotowałam do miękkości i coś mnie tknęło... Nie, nie będzie fasolki będzie pasztet! I oto jest!


Składniki:

- 400 g suchej fasoli (u mnie Jaś)
- 1 duża gruszka
- garść rozmarynu
- 2 jajka
- 100 g słonecznika
- garść majeranku
- cała biała część pora
- czosnek
- natka pietruszki
- płatki chili, sól, świeżo mielony pieprz

Fasolę moczymy całą noc. Na drugi dzień gotujemy w tej wodzie, w której się moczyła do miękkości. Fasoli nie solimy.

Pora kroimy na pół krążki i obsmażamy na oliwie. Jak zmięknie, dodajemy pokrojoną na spore kawałki gruszkę (gruszki nie obieramy, wykrajamy tylko gniazda nasienne) oraz garść rozmarynu. Dusimy aż gruszka zmięknie.


Słonecznik mielimy na pastę w malakserze, fasolę i pora z gruszką blendujemy na gładką masę (ja zostawiam kilka całych ziaren bo lubię jak pasztet ma niezupełnie kremową konsystencję).

Dodajemy jajka, przyprawy i przekładamy do wcześniej natłuszczonych foremek.

Wierzch pasztetu możemy posypać słonecznikiem z płatkami chili bądź udekorować gruszką.


Pieczemy w 175 stopniach C przez 40 minut (im dłużej tym pasztet bardziej suchy).


SMACZNEGO!!!


niedziela, 4 stycznia 2015

Duszone pałki z kury z warzywami w sosie chińskim

Dzisiaj propozycja na szybki obiad.
Pałki zostały z gotowania wywaru do zupy więc postanowiłam przyrządzić z nich pyszny obiad.



Składniki:

- 7 pałek z kury
- mieszanka warzywna chińska (u mnie firmy Hortex)
- pasta pomidorowa - 500 ml
- pędy bambusa
- grzyby mum
- kiełki fasoli
- szczypiorek
- czosnek
- sos sojowy, papryka ostra, papryka słodka, czarnuszka, kolendra oraz garam masala 


Pałki kurczaka wcześniej ugotować (ja zrobiłam wywar do zupy :)).
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Wrzucić mieszankę chińską i czosnek i poddusić do momentu, aż będzie al dente. Dodać ugotowane wcześniej pałki z kury i dusić do uzyskania pożądanej miękkości warzyw.
Następnie dodajemy pokrojone pędy bambusa, grzyby mum i kiełki fasoli. Dusimy 2-3 min razem i wlewamy pastę pomidorową.


Całość doprawiamy dosyć obficie garam masala, kolendrą, papryką słodką i ostrą oraz szczyptą czarnuszki. Na końcu dodajemy wg upodobań sos sojowy.


Danie możemy jeść samodzielnie bądź podać z ryżem, np. jaśminowym.

SMACZNEGO!!!


Muszle makaronowe z czterema serami na sosie pomidorowym

Nowy Rok z mężem witaliśmy w domowym zaciszu. Synek w tym czasie smacznie spał, a my postanowiliśmy troszkę porozpieszczać nasze podniebienia ;)

Jednym z naszych noworocznych rarytasów były muszle makaronowe z czterema serami zapiekane na sosie pomidorowym.

 Składniki:

 - muszle makaronowe - około 30 sztuk
- 150 g mozzarelli
- 3/4 szklanki startego parmezanu
- 100 g gorgonzoli
- 2 czubate łyżki mascarpone
- 1 białko jajka

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

Wszystkie składniki nadzienia wymieszać ze sobą. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy muszle.

Składniki sosu:
 - około 400 g pomidorów bez skórki
- 200 g pasty pomidorowej
- czubata łyżka kaparów
- czubata łyżka posiekanych oliwek
- cebulka
- 3 ząbki czosnku
- oregano, bazylia, papryka ostra, tymianek, sól
- oliwa

Na rozgrzanej oliwie szklimy posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy pomidory bez skórki i pastę pomidorową. Dusimy około 5 min aż pomidory się rozpadną. Dodajemy posiekane oliwki i kapary. Doprawiamy solą oraz ziołami.

Tak przygotowany sos wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na sosie układamy nadziane serami muszle. Po wierzchu posypujemy 2 łyżkami startego parmezanu i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika. Pieczemy około 25-30 minut aż ser się zrumieni.

SMACZNEGO!




Bananowe ciasteczka amarantusowe - nie tylko dla najmłodszych

Ciasteczka zrobiłam z myślą o moim synku Stasiu. Jako, że staram się wpajać mu nawyki zdrowego żywienia i staram nie dawać się mu żywności przetworzonej i kupnej, to wymyślam sama coś w domowym zaciszu.
Ciasteczka są doskonałą przekąską dla naszych milusińskich. Są doskonałym zamiennikiem popularnych chrupek kukurydzianych, wafli ryżowych etc.
Co najważniejsze - robi się je ekspresowo!

Składniki:

- 2 banany
- około szklanka ekspandowanego amarantusa

Na wierch: kawałek jabłka (może być śliwka, morela, brzoskwinia, itd.)

Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy amarantus i mieszamy. Powstaje nam zwarta masa. Bierzemy po kawałeczku, robimy kuleczkę, kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Na środek kładziemy kawałek jabłka.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C i pieczemy około 10 minut.

SMACZNEGO!!!



sobota, 3 stycznia 2015

Warzywa z piekarnika z parmezanem i gorgonzolą

Po świątecznym i noworocznym przejedzeniu przyszedł czas na coś "lżejszego". Lżejszego w cudzysłowie, bo gdyby nie ser - to byłoby całkiem nawet dietetyczne. No ale czas czyszczenia lodówki przed noworocznym postanowieniem rozpoczęcia zdrowszego odżywiania sprzyja dodawaniu wszystkiego do potraw, co pozostało w lodówce :)


- cukinia
- papryka
- 1 duża marchew
- 2 mięsiste pomidory
- oliwa
- zioła wg uznania; u mnie: cząber, rozmaryn, tymianek, oregano, czosnek

Warzywa myjemy. Marchew obieramy i kroimy na słupki. Z papryki wyciągamy gniazdo nasienne i kroimy w dosyć spore kawałki. Pomidory kroimy w grubsze plastry bądź w ósemki. Cukinię kroimy w plastry.

Tak przygotowane warzywa wsypujemy do miski, dodajemy około 2-3 łyżek oliwy i ulubione zioła. Mieszamy i wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. 

Posypka z parmezanu:
 -  około pół szklanki tartego parmezanu 
- łyżka oliwy
- garść otrąb pszennych
- mieszanka ziaren słonecznika, płatków chili, siemienia lnianego, sezamu, pietruszki i czosnku - około 3 łyżek czubatych - taka mieszanka http://sklep.ziarenkowo.com/img/p/1/8/18-thickbox_default.jpg
- około 80 g gorgonzoli

Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i posypujemy ułożone na blaszce warzywa.

Na wierz posypujemy posiekaną gorgonzolą.

Całość pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni C.








Do warzyw świetnie pasuje następujący sos:

- łyżka majonezu
- łyżka miodu
- łyżeczka musztardy francuskiej

Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i volia!

SMACZNEGO!!!