poniedziałek, 9 lutego 2015

Kotlety z kaszy gryczanej i białego sera

Bezmięsnych dań ciąg dalszy :) 
W ostatnim czasie, gonitwie do żłobka - do pracy - do złobka - na zakupy - do domu... staram się nie gotować oddzielnie dla 3 członków naszej rodziny, ale chociaż dla siebie i synka to samo.
W urozmaicaniu głównie jego menu zrobiłam kotlety z kaszy gryczanej z białym serem. Dla siebie dodałam więcej przypraw i oboje się zajadaliśmy :)





Składniki:

- 100 g kaszy gryczanej
- 200 g twarogu chudego
- 1 jajko
- garść ziaren słonecznika
- garść otrąb np. pszennych
- sól, pieprz, płatki chili, czosnek, gałka muszkatołowa

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko (proporcje 1 część kaszy : 2 częsci wody). Wodę lekko solimy.
 Gdy kasza ostygnie, mieszamy ją z pozostałymi składnikami i formujemy kotleciki.

Uformowane kotleciki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. W połowie czasu możemy kotleciki przewrócić na drugą stronę.

Podajemy z warzywami na parze lub pieczonymi. Można podać też z sosem, np. pieczarkowym.

SMACZNEGO!!!

 



Tawa vegetables - warzywa w indyjskich przyprawach w sosie pomidorowym

Dzisiaj kolejne danie, tym razem wegetariańskie, z kuchni indyjskiej. Uwielbiam smak i aromat przypraw indyjskich i staram się je używać w codziennym gotowaniu. Dzięki im intensywnym aromatom zwykłe codzienne dania uzyskują zaskakujące smaki. Trzeba jednak uważać, aby nie przesadzić z ilością, bo wtedy dnia będzie nie do uratowania. 


Składniki:

- cukinia
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 papryki (pomaranczowa/żółta i czerwona)
- 5-6 różyczek kalafiora
- 2 ząbki czosnku
- garam masala
- pav bhaji masala
- 4 dojrzałe słodkie pomidory

Warzywa dokładnie myjemy i kroimy na kawałki.
Cebulę kroimy w półkrążki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Chwilkę smażymy aż cebula zrobi się szklista.
Następnie warzywa (cukinia, marchew, papryka, kalafior) wrzucamy do miski, polewamy oliwą i dodajemy około łyżeczki płaskiej przypraw pav bhaji masala. Mieszamy i wykłądamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15 min (lub do momentu aż warzywa będą al dente).
Kiedy warzywa z piekarnika są gotowe, dodajemy do cebuli i czosnku. Dusimy około 2-3 min aż smaki się połączą. Dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory. Wszystko razem dusimy do momentu aż pomidory się praktycznie rozpadną.

Na koniec doprawiamy przyprawą garam masala.

Podajemy z chlebkiem lub jako dodatek do mięs czy kotletów jarskich (np. z kaszy jaglanej czy gryczanej).

SMACZNEGO!