poniedziałek, 22 lutego 2016

Tort auto

Na razie zapowiedź :) ale w tygodniu postaram się wrzucić opis jak zrobiłam tort auto na drugie urodziny Stasia :)


 Dmuchanie świeczki...
 ... i radość, że się udało! :D

piątek, 19 lutego 2016

Tort z masą smietanową z mascarpone

Do żłobka dla dzieciaków chciałam zrobić jakiś prosty, bez żadnych udziwnień tort. Upiekłam biszkopt i przełożyłam po prostu masą :) dekoracja też prosta, ale mam nadzieję, że dzieciakom się podobało i smakowało, bo zniknął do ostatniego okruszka!





Składniki:

- biszkopt z tego przepisu

Masa:
- 500 g mascaropne
- 300 ml śmietanki 30-36%
- 3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego

Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier (stopniowo). Dodajemy stopniowo mascarpone mieszając. I tak mamy gotową masę :)

Biszkopt przekrawamy na 3 placki. Każdy placek nasączamy. U mnie nasączenie z wody z cytryną i miodem :)

Przekładamy tort masą zostawiając 1/4 masy z serka i śmietany do obłożenia tortu.

Do pozostałej masy dodałam 150 g nutelli (można dać samo kakao). Wymieszałam za pomocą miksera i obłożyłam za pomocą szpatułki. Udekorowaliśmy kolorowymi cukiereczkami.

PS. przed dekoracją cukierkami tort można wstawić do schłodzenia. Wówczas mamy większą pewność, że cukierki nie zaczną się rozpuszczać na masie :) 

Nie mam zdjęcia po przekrojeniu niestety :(

SMACZNEGO!!!

Idealny domowy biszkopt

Zbliżają się drugie urodziny mojego syna więc trzeba upiec tort. Na pierwszy plan idzie tort do żłobka, bo impreza rodzinna troszkę później :)

Dzisiaj podam Wam przepis na idealny biszkopt, który zawsze wychodzi :)

Składniki:
- 7 jajek z chowu ekologicznego (wolny wybieg)
- 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 cukru pudru trzcinowego (może być zwykły cukier puder)

Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Zapewni to ich lepsze ubicie i puszystość.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po 1 łyżce cukru cały czas ubijając. Następie dodajemy po 1 żółtku i nie przestajemy ubijać.
Dwie mąki połączyć ze sobą i przesiać przez sitko. Dodawać stopniowo do ubitej masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. NIE UBIJAMY JUŻ MIKSEREM. Wymieszanie szpatułką silikonową to bezpieczny sposób, który pozwoli nam uzyskać pięknie wyrośnięty i puszysty biszkopt.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy tłuszczem, ani nie wykładamy papierem.Wlewamy masę i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 30-35 minut.

Po upieczeniu, wyjmujemy biszkopt i rzucamy na podłogę z wysokości około 50 cm :) taka tak! to nie zabobon, a na prawdę sprawdzona metoda! Biszkopt na pewno nie opadnie!

Pozostawiamy do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu wyjmujemy biszkopt i kładziemy górą do dołu.

PS. BOKI BISZKOPTU ODDZIELAMY NOŻYKIEM OD TORTOWNICY DOPIERO PO CAŁKOWITYM OSTYGNIĘCIU.

niedziela, 7 lutego 2016

Kotlety rybne z kaszą pęczak

Składniki:
- 500 g białej ryby (u mnie dorsz)
- 1/2 szklanki kaszy pęczak (suchej)
 - jajko
- łyżka mielonego lnu + 2 łyżki do obtoczenia
- sól, pieprz, zioła toskańskie, czosnek
- pół pęczka natki pietruszki

Rybę myjemy i mielimy. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2.
Do ryby dodajemy jajko, len, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Na koniec ostudzoną kaszę. Wszystkie składniki zagniatamy.
Mokrymi dłońmi formujemy małe kotleciki, obtaczamy w mielonym lnie i sezamie. Smażymy na lekkim ogniu z obu stron na rumiany kolor.

SMACZNEGO!!!

Domowe pączki

Tłusty czwartek więc trzeba poszaleć i zrobić swojskie domowe pączki. Najlepiej jeszcze dodać swojskie jajka i pączki będą miały cudny żółty kolor. Skład tych kupnych przeraża więc warto poświęcić popołudnie na tą małą rozkosz dla podniebienia :)





Składniki:

- 3.5 szklanki mąki + do podsypania
- 1/3 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 1 całe jajo
- 80 g roztopinonego masła
- 1 szklanka mleka letniego
- szczypta soli
- 70 g drożdży
- 1 łyżka spirytusu

- konfitura
- olej do smażenia (1 litr) lub smalec

Drożdże, łyżkę mąki, pół szklanki mleka i 1 łyżkę cukru wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.

Mąkę, sól połączyć ze sobą. Jajko ubić z żółtkami i cukrem na puszystą masę.
Mąkę połączyć z rozczynem drożdżowym, masą jajeczną, roztopionym masłem i resztą letniego mleka. Wymieszać i wyrabiać ciasto. Dodać spirytus. Wyrabiać porządnie ciasto aż zacznie odchodzić od rąk i miski. U mnie to trwało około 10-15 minut.
Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na minimum godzinę (aż podwoi objętość).

Ciasto dzielę na dwie części, każdą z nim wałkuję na grubość około 1.5-2 cm, wykrawam szklanką krążki.
Na środku każdego krążka kładę łyżeczkę konfitury, zlepiam (podobnie jak pierogi) i zlepieniem do dołu układam na posypanym mąką blacie. Przykrywam ściereczką i pozostawiam na minimum poł godziny.




W garnku rozgrzewam tłuszcz. Nie może być zbyt gorący bo pączki się spieką na zewnątrz, a w środku będą surowe.
Najlepiej wrzucić kawałek ciasta i zobaczyć jak się rumieni.
Pączki wrzucamy na tłuszcz i smażymy po około 1-1.5 minuty z każdej strony.
Wyjmujemy i kładziemy na ręcznik papierowy. Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

Kotlety z kalafiora i ryżu

Po tłustym czwartku trzeba było szybko powrócić do poprawności jedzeniowej :D stąd też pomysł na kotlety z kalafiora z ryżem i suszonymi pomidorami. Doskonale sprawdzą się do pudełeczka do pracy, jak i na kolację.


Składniki:
- 500 g kalafiora
- 100 g ryżu
- 5-6 suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- sól
- jajko
- pieprz, lubczyk, czosnek niedźwiedzi
- łyżka bułki tartej (można dać otręby lub mielone siemię lniane)

Kalafior gotujemy do miękkości, następnie rozdrabniamy jeszcze ciepły widelcem.
Ryż gotujemy w proporcji 1:2 w lekko osolonej wodzie.Studzimy.

Pomidory i czosnek siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Formujemy małe kotleciki, układamy na papierze do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.

SMACZNEGO!

piątek, 5 lutego 2016

Omlet z grzybami leśnymi

Kolejna propozycja śniadaniowa. Małe wspomnienie jesieni :)

Składniki:
- dwa jajka
- łyżka mąki
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki wody lub mleka

Jajka rozbić i połączyć z resztą składników dokładnie mieszając aby nie było grudek mąki. Masę wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć na lekkim ogniu z obu stron do ścięcia jaj.

Farsz:
- 150-200 g grzybów leśnych
- cebula
- sól, pieprz
- czosnek niedźwiedzi 

Na patelni podsmażyć cebulkę, dodać obgotowane wcześniej grzybki leśne. Podsmażyć aż woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim.

Omlet przełożyć na talerz, na środek położyć grzybki i złożyć na pół.

SMACZNEGO!!!



wtorek, 2 lutego 2016

Tarta ze szpinakiem

Wracam do domu po pracy. Głodna. W lodówce szpinak, ser biały z lokalnego targu z czosnkiem niedźwiedzim, mozarella... więc szybka myśl - TARTA! świetnie! będzie i na następny dzień do pracy :)





Składniki:
- 2 szklanki mąki razowej pszennej
- 125 g masła
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki wody zimnej
- 2 jaja

Wszystkie składniki ze sobą dokładnie mieszamy ręką lub mikserem planetarnym mieszadłem hakowym.

Zagniecione ciasto formujemy w kulę, wkładamy w folię i do lodówki na minimum 30 minut

FARSZ:
- 450 g szpinaku (moze byc mrożony)
- 4 żabki czosnku
- 150 g sera białego z czosnkiem niedźwiedzim
- jajko
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz, lubczyk ogrodowy
- 100 ml śmietanki 30 %

Szpinak rozmrażamy na małym ogniu. Dodajemy posiekany drobno czosnek i ser biały. Całość na małym ogniu podgrzewamy aż ser się rozpuści. Dodajemy jajko i śmietankę - podgrzewamy mieszając aż jajko się lekko zetnie. Doprawiamy.

Ciasto na tartę rozwałkować na placek i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Zapiekać około 10 minut w 180 stopniach.

Wyjąć i na spód wyłożyć szpinak, można na wierzch pokroić mozzarelle.

Piec w 180 stopniach około 25 minut.

SMACZNEGO!!!