czwartek, 24 marca 2016

Zielone smoothie

Na początek dnia - porcja zdrowia! Doskonałe na drugie śniadanie czy podwieczorek. Mnóstwo witamin i energii.

Składniki:
- pęczek natki pietruszki
- 1 pomarańcza
- 2 kiwi
- 150 ml wody kokosowej

Owoce myjemy, obieramy i wrzucamy do maleksera. Dodajemy natkę pietruszki, wodę kokosową i całość miksujemy. Przed podaniem schłodzić!

SMACZNEGO!!!

Polędwica z dorsza z gotowanymi warzywami

Za oknem słonko więc i w kuchni aż kusi, aby zjeść coś słonecznego! Dodatkowo, zbliżają się święta więc przed "obżarstwem" trzeba trzymać fason :>

U nas dzisiaj polędwica z dorsza gotowana na warzywach podana z kaszą kus kus razową.

Pyyyyyyyycha :)

Składniki:
- polędwica z dorsza (około 500g)
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- kawałek dyni (około 250 g)
- łyżka oliwy
- sól, pieprz, czosnek, pieprz cytrynowy
- kasza kus kus razowa (1 porcja 40 g) - lub inna kasza

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na chwilę posiekany czosnek, a następnie warzywa. Lekko solimy i przykrywamy. Po około 15 minutach kładziemy na warzywa polędwicę z dorsza, solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym rybę i znowu przykrywamy na około 10-15 minut. Wszystko dusimy na malutkim ogniu.
Po tym czasie sprawdzamy, czy ryba jest gotowa. Jeśli tak - wyłączamy.

Kaszę kus kus zalewamy wrzątkiem (wody 2 razy tyle co kaszy), przykrywamy aż napęcznieje.

Całość możemy posypać kolendrą lub szczypiorkiem!

SMACZNEGO!!!

środa, 23 marca 2016

Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina

Ostatnio z każdej strony na blogach w sieci "atakują" mnie przepisy na pulled pork, czyli szarpaną, wolno pieczoną wieprzowinę w niskiej temperaturze. Nie wiedziałam, czym ludzie się tak zachwycają, dopóki sama nie poświęciłam praktycznie całego dnia na pieczenie.





Składniki:
- około 2 kg łopatki wieprzowej
- czosnek
- majeranek
- ostre chili
- pieprz
- pieprz cayenne
- sól
- łyżeczka suszonych pomidorów w proszku
- łyżka cukru
- oliwa

solanka:
- 2 litry wody
- 2 łyżki soli morkiej
- 2 łyżki cukru
- liście laurowe
- łyżka powyższej mieszaniny przypraw

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy.
Robimy solankę  ze wszystkich składników i wkładamy w nią mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 10 godzin.
Po tym czasie, wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i z oliwą. Wcieramy w mięso, które wyjęliśmy z solanki. 
Rozgrzewamy piekarnik do 120 stopni, mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Pieczemy co najmniej 7 godzin pod przykryciem. Później zwiększamy temperaturę do 130 stopni, zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze godzinę.

SMACZNEGO!!!



piątek, 11 marca 2016

Wiosno przybądź!

Za oknem plucha i zimno. Brakuje nam słońca i szaleństw na zewnątrz. W kuchni chociaż staramy się przywołać wiosnę :> Może posłucha :)


Zafundowaliśmy sobie ze Stasiem odrobinę wiosny w kuchni. Wspólnie, własnoręcznie wyciskany sok z marchewki, dyni, kiwi, banana i ananasa :)

SMACZNEGO!!!