Na targu wiosna i udało mi się upolować świeżą dynię. Chciałam przygotować coś dla siebie i Stasia i padło na placki/racuszki. W połączeniu z twarogiem są na prawdę rewelacyjne. Można je zrobić w wariancie wytrawnym (u nas) oraz w wariancie słodkim - dodając cukier, cynamon oraz suszoną żurawinę czy rodzynki.
Składniki:
- 250 g startej na małych oczkach dyni
- 200 g twarogu chudego
- około pół szklanki mąki (u nas orkiszowa)
- 2 jaja
- szczypta imbiru
- sól
- pieprz
- kolendra (natka)
- sporo posiekanego koperku
Dynię obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Twaróg mielimy lub rozdrabniamy widelcem. Oba składniki łączymy ze sobą. Do masy dodajemy żółtka, przyprawy oraz kolendrę i koperek.
Białka ubijamy i delikatnie łączymy z masą.
Rozgrzewamy patelnię, na której możemy smażyć bez tłuszczu, i smażymy placuszki na złoty kolor.
U nas podane z kiełkami słonecznika, pomidorkami i płatkami migdałów.
SMACZNEGO!!!
świetny pomysł na smaczne i lekkie danie :)
OdpowiedzUsuńpiękne i smakowite placuszki!
OdpowiedzUsuń