wtorek, 25 marca 2014

Jako pierwsze danie na moim blogu pojawia się a la zapiekanka z kaszy jaglanej, mięsa mielonego i brokuła. Jako mama karmiąca, stopniowo staram się rozszerzać swój jadłospis. w dotychczasowych zapiekanych daniach brakowało mi sosu. Dzisiaj postanowiłam zaeksperymentować z beszamelem - na mleku ryżowym i oliwie :)

Zapiekanka z kaszy jaglanej, mięsa mielonego i brokuła pod beszamelem

Potrzebne nam będą:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 400 g mięsa mielonego (u mnie mielone z indyka)
- 1 brokuł
- 1/2 szklanki oliwy
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka ryżowego
- majeranek
- bazylia
- sól
- pieprz

Do gotowania:
- naczynie żaroodporne
- garnek

Kaszę jaglaną płuczemy na  sitku pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Następnie zalewamy kaszę 2 szklankami wody (możemy lekko posolić) i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut (aż kasza wchłonie całą wodę). Ugotowaną kaszę zostawiamy do przestygnięcia.
W tym czasie mięso mielone doprawiamy wg swoich upodobań; u mnie tylko odrobina soli, spora garść majeranku oraz bazylii.
Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie z kilka kroplami soku z cytryny (wówczas zachowa ładny zielony kolor).
Beszamel: oliwę podgrzewamy na lekkim ogniu, następnie dodajemy stopniowo mąkę i energicznie mieszamy - najlepiej trzepaczką. Wówczas nie powstaną nam grudki. zdejmujemy na chwilę z ognia i dodajemy 1 szklankę mleka ryżowego, stawiamy ponownie na ogień, cały czas mieszając. Gdy sos nam będzie gęstniał dodajemy kolejną szklankę mleka i co chwilkę mieszamy aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą i białym pieprzem (wówczas sos będzie miał jednorodną jasną konsystencję).

Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy kaszę, następnie mięso mielone, na mięso brokuła pociętego na mniejsze różyczki. Na całość wylewamy sos beszamelowy. Zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50-60 minut.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz