niedziela, 6 kwietnia 2014

Pizza inaczej bez jaj i mleka

Tatuś zabrał dzisiaj synka na spacerek, a mama zamiast odpoczywać to kombinuje co by tu na kolację wymyślić :D
No i takim to sposobem powstała pizza inaczej :D


 Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki (typ 450)
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
- drożdże suszone lub świeże (1/3 kostki)
- łyżeczka cukru
- pół szklanki letniej wody

Składniki na farsz:
- 1 pierś z kurczaka
- marchewka

Do dużej miski wsypujemy przesianą przez sito mąkę, dodajemy szczyptę soli i oliwę. Jeśli używamy drożdży suszonych to wsypujemy całą paczuszkę do mąki, dodajemy cukier, dodatkowe 2 łyżki mąki i letnią wodę (woda nie może być gorąca bo zabijemy drożdże).
Jeśli natomiast używamy świeżych droższy - rozkruszamy je do miseczki, dodajemy cukier, 2 łyżki mąki i wodę. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jak drożdże wyrosną, dodajemy do mąki i całość zagniatamy, aż ciasto będzie nam odchodziło od ręki. Jest to ciasto jak na pizzę więc potrzebujemy je wyrabiać 7-10 minut.
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (aż podwoi swoją objętość - około 1 godzinę).

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt i przekładamy na papier do pieczenia.  Ciasto nacinamy w następujący sposób: wzdłuż dłuższego boku z obu stron robimy kilka ukośnych nacięć, tak by na środku zostało około 7 cm ciasta niepociętego na farsz. Na tak przygotowanym cieście układamy farsz.

Farsz:
Kurczaka kroimy na małe kawałeczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Marchewkę kroimy na małe kwadraciki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 

Na spód ciasta układamy marchewkę, a następnie kawałki ugotowanego kurczaka. 
Składniki farszu muszą być zimne.

Jeśli możemy jeść ser i pieczarki możemy ich użyć do farszu i będziemy mieli coś na wzór pizzy czy tortilli.

Zaplatamy ciasto. Na zmianę przekładamy prawy – lewy nacięty paseczek. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 25 minut.

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz