Ostatnia tarta zrobiła furorę w mojej kuchni więc postanowiłam troszkę ulepszyć przepis.
Aby była bardziej wartościowa odżywczo dodałam kilka składników, które na pewno pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie :)
Składniki na spód:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 100 g ziaren słonecznika
- papryczka chili
- łyżka ziaren sezamu
- 2 łyżki mielonego lnu
- 2 łyżki nasion chia
- jajko
- sól, kurkuma
Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą na sitku, aby pozbawić ją charakterystycznej goryczki.
Następnie gotujemy ją na małym ogniu w proporcji 1:2 (kasza:woda) w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kurkumy.
Jak kasza wchłonie całą wodę, przykrywamy garnek i zostawiamy aby odpoczęła i przestygła.
Do kaszy dodajemy pozostałe składniki: nasiona chia, len oraz jajko i dokładnie mieszamy. Słonecznik miksujemy w malakserze z papryczką chili i ziarnami sezamu. Zmiksowaną masę dodajemy do kaszy i dokładnie mieszamy.
Naczynie do pieczenia tart smarujemy lekko tłuszczem (masło, oliwa) i tak przygotowaną masę rozkładamy po całej powierzchni łącznie z bokami.
Spód wkładamy do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i pieczemy około 12 minut.
Składniki na farsz:
- 200 g polędwicy z dorsza
- pieprz cytrynowy
- 200 g różyczek brokuła
- kilka pomidorków koktajlowych
- pół żółtej cukinii
- mozzarella - 120 g
Polędwicę z dorsza kroimy na kawałki wielkości około 3 x 3 cm i posypujemy pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na minimum 30 minut.
Brokuła gotujemy na parze do momentu aż będzie al dente.
Pomidorki przekrawamy na pół. Cukinię kroimy w krążki o grubości około 5 mm.
Mozzarellę kroimy w kostkę.
Jak spód od tarty lekko przestygł, na sam dół kładziemy krążki cukinii, następnie brokuła i dorsza. Całość posypujemy połówkami pomidorków i mozzarellą.
Sos:
- jogurt grecki
- jajko
- rozmaryn - wg uznania (u mnie dobra łyżka)
- sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, koperek
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy (rozmaryn i koperek siekamy drobniutko) i tak przygotowanym sosem polewamy całą tartę.
Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 17-20 minut.
W połowie pieczenia całą tartę posypujemy płatkami migdałów.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz