Uwielbiam szparagi więc w sezonie (czyli akurat teraz) staram się najeść nimi na cały rok! Przygotowuje je pod różną postacią. Mięsną i bezmięsną. Ale zawsze staram się, aby było pysznie! Noo nie, szparagów nie można "zepsuć" :)
No i co jest najważniejsze, że 100 g tych cennych "zielonych pałeczek" ma tylko niecałe 20 kcal. A dodatkowo są bombą witaminową.
Oto przepis na moją szparagową zapiekankę:
Składniki:
- opakowanie 500 g szparagów zielonych
- 200 g batatów
- 200 g cukinii
- 200 g chudego twarogu
- 2 jaja
- 20 g sera mozzarella
Ze szparagów obcinamy zdrewniałą końcówkę (około 2 cm) i lekko blanszujemy (wrzucamy na około 1 min na wrzątek). Wyciągamy i niech sobie stygną.
Batata obieramy i kroimy w krążki około 5 mm grubości każdy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i studzimy.
Jaja roztrzepujemy i łączymy razem ze zmielonym twarogiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym.
Cukinię kroimy w 5 mm krążki. Nie obieramy!
Naczynie do zapiekania smarujemy lekko oliwą (lub masłem), na dno wykładamy krążki z batatów, następnie układamy szparagi - ciasno obok siebie.Na warstwę szparagów kładziemy krążki cukinii. Całość polewamy przygotowaną serowo-jajeczną masą, dekorujemy szparagami i posypujemy pokrojoną w kosteczkę mozzarellą.
Zapiekamy przez 20-25 minut w rozgrzanym do 185 stopni piekarniku!
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz