Składniki:
- podwójna pierś z kury
- 2 udka
- 3 marchewki
- mały seler
- pietruszka korzeń
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, lubczyk, papryka ostra, majeranek
- liście laurowe, ziele angielskie
Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i obrane oraz umyte warzywa. Gotować na lekkim ogniu aż warzywa będą miękkie, a mięso będzie lekko odchodziło od kości (minimum 3 godziny).
Wyjąć mięso i warzywa. Zmielić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Jeśli masa jest za sucha dodać wywaru, w którym mięso i warzywa się gotowały.
Włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec około godziny w 180 stopniach.
Z pozostałego wywaru - można zrobić rosół lub inną zupę :)
SMACZNEGO!!!
domowy pasztet najlepszy :) wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńhttp://naszlakusmaku.blogspot.com/