Zainspirowana przepisem Andrzeja Polana z portalu Lubię kaszę postanowiłam spróbować tego smacznie wyglądającego deseru. Przygotowałam go na festyn do żłobka mojego synka. Deser znikał w oka mgnieniu! REWELACJA!!!
Składniki:
- pól litra mleka
- 400 g białej pełnomlecznej czekolady
- około 200 g kaszy manny
- 500 ml śmietany 30 lub 36 %
- łyżka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
- świeża mięta
- sok z czarnego bzu (4 łyżki)
- około kilograma truskawek (lub innych owoców)
- sok z cytryny
Kaszę mannę gotujemy w mleku. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miska nie może dotykać wody!). Oba składniki ze sobą dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Truskawki kroimy na pół (lub na 4 jeśli duże), dodajemy do nich syrop oraz posiekaną mięte i sok z cytryny.
Bitą smietanę ubijamy ( można dodać łyżkę miodu lub syropu klonowego) i łączymy z wystudzoną kaszą z czekoladą.
Układamy warstwami w kieliszkach i zjadamy!
Można użyć innych owoców.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz