Sezon jagodowy w pełni więc trzeba korzystać. Dzisiaj pierogowo :)
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej typ 450
- 200 ml wrzątku
- szczypta soli
- 2 duże łyżki oliwy (lub oleju)
Farsz:
- około 250 g jagód
- łyżeczka mąki
Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, robimy "dołek", w który wlewamy wrzątek oraz oliwę. Mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy ciasto ręką około 5-7 minut.
Wyrobione ciasto dzielimy na 2-3 częsci. Każdą część rozwałkowujemy, wykrawamy kółka i na środek kładziemy farsz jagodowy i zaklejamy.
Farsz: jagody myjemy na sitku pod delikatnym strumieniem wody, a następnie osuszamy na ręczniku papierowym. przesypujemy do miseczki, dodajemy łyżeczkę mąki i mieszamy. Voila!
Tak przygotowane pierogi gotujemy około 3-4 minut od zagotowania wody.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz