Szybkie, proste i dietetyczne kotlety doskonale sprawdzą się w pracy, domu czy w podróży.
Można łączyć je z różnymi warzywami, czy kaszę zastąpić inną kaszą lub ryżem.
Smaczne na ciepło i zimno!
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- 450 g kalafiora
- 200 g szpinaku
- dwa ząbki czosnku
- cebulka
- garść otrąb pszennych
- sól, pieprz, natka pietruszki
Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2 (na małym ogniu aż wchłonie całą wodę). Przykrywamy i zostawiamy do ostudzenia.
Szpinak kroimy. Cebulkę i czosnek siekamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Jak cebulka bedzie szklista, dodajemy szpinak, sól i pieprz i chwilkę jeszcze trzymamy na ogniu.
Kalafior gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Gdy wszystkie składniki mamy gotowe, kalafiora rozdrabniamy widelcem lub "tłuczkiem" do ziemniaków. Wszystkie składniki ze sobą łączymy, doprawiamy do smaku i formujemy małe kotleciki. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 30-35 minut.
U mnie zjedzone z sałatką caprese.
SMACZNEGO!!!
idealne na lekki obiad :)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
Usuń