niedziela, 7 lutego 2016

Kotlety z kalafiora i ryżu

Po tłustym czwartku trzeba było szybko powrócić do poprawności jedzeniowej :D stąd też pomysł na kotlety z kalafiora z ryżem i suszonymi pomidorami. Doskonale sprawdzą się do pudełeczka do pracy, jak i na kolację.


Składniki:
- 500 g kalafiora
- 100 g ryżu
- 5-6 suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- sól
- jajko
- pieprz, lubczyk, czosnek niedźwiedzi
- łyżka bułki tartej (można dać otręby lub mielone siemię lniane)

Kalafior gotujemy do miękkości, następnie rozdrabniamy jeszcze ciepły widelcem.
Ryż gotujemy w proporcji 1:2 w lekko osolonej wodzie.Studzimy.

Pomidory i czosnek siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Formujemy małe kotleciki, układamy na papierze do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz