Wracam do domu po pracy. Głodna. W lodówce szpinak, ser biały z lokalnego targu z czosnkiem niedźwiedzim, mozarella... więc szybka myśl - TARTA! świetnie! będzie i na następny dzień do pracy :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki razowej pszennej
- 125 g masła
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki wody zimnej
- 2 jaja
Wszystkie składniki ze sobą dokładnie mieszamy ręką lub mikserem planetarnym mieszadłem hakowym.
Zagniecione ciasto formujemy w kulę, wkładamy w folię i do lodówki na minimum 30 minut
FARSZ:
- 450 g szpinaku (moze byc mrożony)
- 4 żabki czosnku
- 150 g sera białego z czosnkiem niedźwiedzim
- jajko
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz, lubczyk ogrodowy
- 100 ml śmietanki 30 %
Szpinak rozmrażamy na małym ogniu. Dodajemy posiekany drobno czosnek i ser biały. Całość na małym ogniu podgrzewamy aż ser się rozpuści. Dodajemy jajko i śmietankę - podgrzewamy mieszając aż jajko się lekko zetnie. Doprawiamy.
Ciasto na tartę rozwałkować na placek i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Zapiekać około 10 minut w 180 stopniach.
Wyjąć i na spód wyłożyć szpinak, można na wierzch pokroić mozzarelle.
Piec w 180 stopniach około 25 minut.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz