czwartek, 12 listopada 2015

Jabłka pod kruszonką

Naszła mnie ochota na coś słodkiego, a w domu pustki :) pół dnia chodziłam i myślałam, co tu zjeść, aż złapałam za jabłko! i wtedy pojawił się pomysł na jabłka pod kruszonką. Szybki i pyszny deser! Swoją prostotą zachwyci i małych i dużych. W sam raz na wizytę nieoczekiwanych gości :)

Składniki:
- 1.5 kg jabłek
- garść suszonej żurawiny
- cynamon
- sok z połowy cytryny
- 100 g masła
- 120 g mąki
- 80 g drobnego cukru brązowego

Jabłka obrać i pokroić w półksiężyce, posypać żurawiną i cynamonem. Całość skropić sokiem z cytryny.
Masło, mąkę i cukier posiekać nożem, aż masło połączy się z mąką. Rozetrzeć kruszonkę palcami na jabłka i wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Piec około 20 minut. Zwiększyć temepraturę na 190 i piec jeszcze około 15 minut, aż wierzch się zrumieni.

SMACZNEGO!!!

Podać z gałką lodów waniliowych :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz