czwartek, 12 listopada 2015

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Dzisiaj klasyczne danie, szybkie, tanie i smaczne. Dla małych i dużych domowników. Zachwyci każdego!

Składniki:
- 600 g mielonej piersi z indyka
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- świeża kolendra
- jajko
- 3 łyżki bułki tartej, 1/4 szklanki zimnej wody
- majeranek, sól, pieprz, papryka słodka
- 700 ml pasty pomidorowej
- 50 g parmezanu
- 500 ml bulionu warzywnego
- bazylia

 Cebulę i czosnek drobno posiekać, dodać do mięsa. Dodać jajko, bułkę i wodę oraz przyprawy i całość dokładnie wymieszać. Formować małe pulpeciki (troszkę większe od orzecha włoskiego).
Bulion wlewamy do garnka i lekko zagotowujemy. Dodajemy pulpeciki i na małym ogniu gotujemy. Do wywaru możemy dodać pokrojone marchewki lub grzybki.
Jak pulpeciki są gotowe - dodajemy pastę pomidorową , doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 5 minut, aż smaki się połączą.

Podajemy z makaronem i całość posypujemy tartym parmezanem.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz