piątek, 13 listopada 2015

Krem z buraka na mleku kokosowym

Burak... niedoceniane i zapomniane warzywo. A takie smaczne i zdrowe :) Szczególnie teraz, w okresie jesienno-zimowym, kiedy innych warzyw jak na lekarstwo - burak powinien zagościć na stałe w naszej kuchni!

Dzisiaj krem z buraka na mleku kokosowym. Doskonały na ciepło jak i na zimno jako chłodnik.

Składniki:
- 3 spore buraki
- 200 ml mleczka kokosowego
- sok z połowy pomarańczy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pietruszka zielona
- sól, pieprz (świeżo mielony)

Buraki dokładnie umyć i każdy z nich zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec około 1 - 1.5 godziny (sprawdzić nożem czy miękkie).

Buraki wyjąć z piekarnika, ostudzić i obrać. Pół buraka zostawić do dekoracji, resztę pokroić w kostkę.

 Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone buraki i chwilę razem podsmażyć. Dodać mleko kokosowe i lekko zagotować. Doprawić.

Całość zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką masę.

Udekorować salsą z pokrojonej połówki buraka z pietruszką, sokiem z pomarańczy i łyżką sosu sojowego.

Zjadać na ciepło lub zimno.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz