Burak... niedoceniane i zapomniane warzywo. A takie smaczne i zdrowe :) Szczególnie teraz, w okresie jesienno-zimowym, kiedy innych warzyw jak na lekarstwo - burak powinien zagościć na stałe w naszej kuchni!
Dzisiaj krem z buraka na mleku kokosowym. Doskonały na ciepło jak i na zimno jako chłodnik.
Składniki:
- 3 spore buraki
- 200 ml mleczka kokosowego
- sok z połowy pomarańczy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pietruszka zielona
- sól, pieprz (świeżo mielony)
Buraki dokładnie umyć i każdy z nich zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec około 1 - 1.5 godziny (sprawdzić nożem czy miękkie).
Buraki wyjąć z piekarnika, ostudzić i obrać. Pół buraka zostawić do dekoracji, resztę pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone buraki i chwilę razem podsmażyć. Dodać mleko kokosowe i lekko zagotować. Doprawić.
Całość zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką masę.
Udekorować salsą z pokrojonej połówki buraka z pietruszką, sokiem z pomarańczy i łyżką sosu sojowego.
Zjadać na ciepło lub zimno.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz