sobota, 14 listopada 2015

Łosoś w zielonym pesto z duszonymi warzywami

Łosoś jest taką rybą, która smakuje zawsze. Czy solo czy z warzywami. Czy posypana tylko pieprzem cytrynowym czy w wymyślnej zalewie. U mnie dzisiaj łosoś marynowany w sosie sojowym z zielonym pesto!

Składniki:
- 600 g łososia bez skóry
- 4 łyżki pesto z tego przepisu
-  50 ml sosu sojowego
- pieprz cytrynowy

Łososia oczyścić z błonek i umyć. Sos sojowy i pieprz połączyć ze sobą w misce. Włożyć do zalewy kawałki łososia i odstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Po upływie tego czasu wyłożyć rybę do naczynia żaroodpornego i posmarować pesto.

Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec 15 minut.

Po wyjęciu można skropić sokiem z cytryny.

WARZYWA:
- 1 duży batat
- 1 papryka czerowna
- 1 papryka żółta
- 1 duża cukinia
- pół szklanki wina białego
- sól, pieprz, natka pietruszki

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę/lub z słupki.
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone bataty solimy i pieprzymy.

Smażymy około 10 minut co jakiś czas mieszając. Gdy bataty są al dente - dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy kolejne 5-8 minut. Na koniec dodajemy cukinię, wlewamy wino i przykrywamy. Dusimy około 8 minut. Na koniec całość doprawiamy solą i pieprzem i obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

SMACZNEGO!!!

1 komentarz: