Sezon szparagowy jeszcze w pełni więc w dalszym ciągu staram się nimi delektować. Dzisiaj szybkie, ale za to wykwintne śniadanie!
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- dwa jajka
- łyżka masła
- sól, pieprz
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy je na dwie-trzy minuty do wrzącej wody, aby je zblanszować.
Na patelni rozpuszczamy masło (możemy dodać kapkę oliwy, aby masło nam się nie przypaliło), wrzucamy szparagi i obsmażamy z kazdej strony po około 30-40 sekund. Na szparagi wbijamy jajka i robimy sadzone. Możemy przykryć pokrywką, to białka nam się szybciej zetną.
Całość solimy i pieprzymy.
SMACZNEGO!!!
fajny pomysł na szparagi:)
OdpowiedzUsuńszybki, a jaki smaczny! :)
OdpowiedzUsuń