Każde wyjście na targ kończy się tym, że do domu przynoszę tony kolorowych warzyw i owoców. Uwielbiam wiosnę, bo w końcu możemy cieszyć się świeżymi warzywami :)
Dzisiaj lekka kolacja - makaron z cukinii z krewetkami, szparagami i pomidorkami
Składniki:
- 1 cukinia
- 6 krewetek
- 4 szparagi zielone
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- 50 g masła
- 70 ml białego wina
- sól, pieprz
- świeża natka pietruszki lub kolendry
Cukinię myjemy, obcinamy końce i za pomocą obieraczki do warzyw tniemy długie wstęgi (pomijając środek z pestkami). Cukinię wkładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy.
Czosnek siekamy i wrzucany na rozgrzane masło (mozna dodać kapkę oliwy aby masło nam się nie przypaliło). Dodajemy posiekaną papryczkę chili. Całość chwilkę smażymy. Dodajemy umyte i obrane krewetki, wlewamy wino i całość smażymy około 4 minut. dodajemy Makaron z cukinii i szparagi pokrojone na około 3-4 cm kawałki, mieszamy i smażymy około 2-3 minut. Na koniec wrzucamy przekrojone na pół pomidorki i smażymy jeszcze niecałą minutę. Całość obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!!!
Pyszne, wszystkie składniki, które lubię.
OdpowiedzUsuń