niedziela, 29 maja 2016

Pstrąg z salsą z kolorowych papryk, cukinii i sera typu włoskiego

Na dzisiejszych zakupach w dziale rybnym aż uśmiechał się do mnie :) Wyglądał pięknie więc postanowiłam go kupić i coś z niego wyczarować. A z racji tego, że dawno w mojej kuchni nie gościł - decyzja była szybka!

Pstrąg z salsą z kolorowych papryk, cukinii i sera typu włoskiego. Całość dopełnia pesto bazyliowe.





Składniki:
- pstrąg (lub filety z tejże ryby)
- pół papryki czerwonej
- pół papryki pomarańczowej
- pół papryki zielonej
- pół cukinii
- 100 g sera typu włoskiego
- sól
- oliwa
- pieprz cytrynowy
- pesto bazyliowe z tego przepisu

Rybę myjemy i filetujemy. Dokładnie wybieramy każdą ość i odcinamy skórę.
Układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy delikatnie pieprzem cytrynowym.

Warzywa kroimy w drobną kostkę, dodajemy rozdrobniony ser i pesto. Całość mieszamy i skraplamy odrobiną oliwy i lekko solimy. Salsę wykładamy na rybę i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.



Pieczemy około 15 minut.

Przed podaniem skropić obficie sokiem z pomarańczy.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz