sobota, 29 sierpnia 2015

Frittata z ziemniakami i szpinakiem

Słoneczne popołudnie, dziecko chce iść na dwór, a ja nie mam obiadu. Rozeznanie co mam w lodówce i pomysł: będzie jajecznie ale nie do końca!

Składniki:
- 4 ziemniaki
- 150 gram liści świeżego szpinaku
- 2 żabki czosnku
- opcjonalnie pół cebuli
- 6 jajek
- kilka suszonych pomidorów
- 3-4 plastry sera pleśniowego
- kilka kaparów
- sól, pieprz

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek, chwilkę smażymy i dodajemy liście szpinaku. Smażymy chwilkę aż liście zredukują swoją objętość.

Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i studzimy. Kroimy na talarki i następnie na pół. Dodajemy do szpinaku i mieszamy.

W miseczce rozbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz. Porządnie mieszamy. Jajka wylewamy do szpinaku z ziemniakami i na małym ogniu około 5 minut smażymy (od czasu do czasu łopatką podważamy, aby płynne jaja spłynęły na spód).

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Na wierzch fittaty kładziemy pomidory suszone, kapary i pokrojony ser pleśniowy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 12-15 minut, aż jajka zetną się (ale nie całkowicie).

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Lubię takie śniadanka. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015.

    OdpowiedzUsuń