Upał 35 stopni a mąż: zjadłbym rosół... ale taki z domowym makaronem.
A więc żona zakasła rękawy i poszła do kuchni :)
Warto było :D
Składniki na rosół:
- szponder wołowy
- noga kury
- pierś z kury (opcjonalnie; u mnie aby moi panowie mieli mięsko)
- 3 duże marchewki
- pół selera
- 2 pietruszki
- seler naciowy
- 1/4 kapusty włoskiej
- cebula
- biała część pora
- ziele angielskie, liść laurowy
Mięso myjemy, warzywa obieramy i myjemy. Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do zagotowania. Następnie zmniejszamy ogień, aby rosół lekko bulgotał i gotujemy tak około 3 godzin.Na koniec możemy doprawić solą i pieprzem oraz obficie posypać zieloną pietruszką.
Makaron:
- 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 żółtka
- łyżeczka soli
- łyżka oliwy
- pół szklanki gorącej wody
Mąkę, sól i oliwę wsypać do miski - wymieszać. Dodać jajo i żółtka - wymieszać. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagniatać gładkie ciasto. Wyrabiac około 7 minut.
Rozwałkować na duży placek, posypać mąką i zwinąć jak roladę - wycinać/odkrawać co 3-4 mm. W taki sposób uzyskamy długie nitki.
Zagotować wodę, posolić, dodać łyżkę oliwy i wrzucić makaron. Gotować około 4 minut (al dente).
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz