Dopóki sezon trwa - trzeba korzystać :)
Składniki:
spód
- 1.5 szklanki mąki
- 150 g masła (zimnego)
- jajko
- szczypta soli
- łyżka kwaśnej śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru brązowego lub 3 łyżki miodu
Wszystkie składniki zagnieść ze sobą i ugniatać około 5-7 minut. Ukształtować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy masę:
- 500 g sera twarogowego
- 250 g ricotty
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół szklanki drobnego cukru brązowego
- 1 jajko
Ser połączyć ze sobą, dodać jajko, cukier i mąkę ziemniaczaną i dalej miksować do uzyskania gładkiej masy.
Dodatkowo przygotować około 250-300 g borówek.
Ciasto na spód wyłożyć na blaszkę do tarty, porobić "dziurki"widelcem i zapiekać około 10 minut w 180 stopniach. Wyjąć spód, ostudzić i na ostudzony wyłożyć masę serową i posypać borówkami. Piec około 30 minut w 180 stopniach.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz