czwartek, 13 sierpnia 2015

Spagetti z dyni

Podczas ostatnich zakupów na miejscowym bazarku zainspirowała mnie dynia makaronowa. Nie wiedziałam o istnieniu takowe, bo rzeczywiście nie wszędzie ją można kupić. A szkoda... już wiem, że na stałe zagości w moim menu. Wyczarowałam z niej idealny zamiennik fit spagetti :)

składniki:
- dynia makaronowa
- pół kilograma wołowiny
- słoik pasty pomidorowej
- bazylia
- czosnek
- sól, pieprz, papryka słodka, oregano

Dynię przekrawamy na pół i wkładamy na godzinę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

W międzyczasie przygotowujemy sos boloński: na patelni rozgrzewamy oliwe, dodajemy posiekany czosnek i wrzucamy mięso. Smażymy aż mięso bedzie gotowe. dodajemy paste, przypawy i jeszcze chwilę dusimy.

Gdy dynia jest gotowa, wyjmujemy ja z pieca i jeszcze ciepłą "oprawiamy". :)

wyjmujemy pestki i miąż wydrążamy widelcem, tak jakbysmy robili to grabkami :)

wykładamy na tależ makaron dyniowy, polewamy sosem i konsumujemy!

SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. wszystko, co z dynią ubóstwiam! :)

    zachęcam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń