sobota, 29 sierpnia 2015

Tradycyjne polskie gołąbki

Ojjjj jak dawno ich nie jadłam. A naszła mnie niespodziewanie na nie giga ochota i musiałam je zrobić :) Oto one!

Składniki:

- biała kapsuta
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 100 g ryżu
- pasta pomidorowa (słoik 700 ml)
- włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, por
- cebula
- łyżka mąki
- sól, pieprz, papryka słodka, pieprz ziołowy, majeranek
- bazylia
- świeża pietruszka

W dużym garnku zagotowujemy wodę. W między czasie z kapusty wycinany twardą cześć, tzw. głąb. Wkładamy kapustę do garnka z wodą (wycięciem do dołu) i gotujemy około 10 minut (przy młodej kapuście). Liście muszą lekko odchodzić.

Z każdego liścia odkrawamy zgrubiałą część.

Ryż gotujemy w wodzie w proporcji 1:2.

Mięso wykładamy do miski, dodajemy przestudzony ryż oraz przyprawy. wszystko razem starannie mieszamy.

W każdy liść zawijamy spory kotlet mięsny. Zawijamy jak krokiety.

Dno garnka wykładamy niewykorzystanymi (lub parowanymi) liśćmi kapusty. układamy obok siebie gołąbki aby przylegały do siebie.
Wlewamy wodę - aby je zakryć.
Dodajemy pokrojoną włoszczyznę i gotujemy na małym ogniu około 1.5 godziny (aż liście będą miękkie).

W oddzielnym garnku przygotowujemy sos. Rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną cebulę. Szklimy ją. Dodajemy kilka chochli wywaru w którym gotowały się gołąbki i pastę pomidorową. Gotujemy razem około 3-4 minut. Na koniec mąkę mieszamy z 3-4 łyżkami sosu i wlewamy do całości.
Doprawiamy.

Gołąbki przekładamy do garnka z sosem pomidorowym i gotujemy na malutkim ogniu jeszcze około 5 minut.

Podajemy z ziemniakami lub chlebem.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz