niedziela, 31 stycznia 2016

Domowe markizy z kremem z serka mascarpone

Dzisiaj za oknem szaro buro i ponuro. Coś by się zjadło słodkiego... No ale przecież są postanowienia noworoczne, że nic słodkiego nie jem ;) w związku z tym faktem, postanowiłam zrobić małe co nie co. coś dla małych i dużych :)

Składniki na ciasto:
- 270 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- jajko
- 130 g zimnego masła
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 15 suszonych daktyli
- łyżeczka wody
- 3 łyżki mleka

Daktyle pokroić w drobniejsze kawałki i zalać wrzątkiem. Po około 10-15 minutach - zlać nadmiar wody i zblendować.
Mąkę pomieszać z proszkiem. Migdały zmielić w np. młynku do kawy, dodać do mąki. Dodać pokrojone zimne masło i reszkę składników. Dodać daktyle. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulkę i wsadzić do lodówki.

Masa:
- 300 g serka mascarpone
- 5 suszonych moreki
- 5 daktyli

Morele i daktyle pokroić, zalać wrzątkiem. Po 10 minutach zblendować na gładką masę. Połączyć z serkiem.

Ciasto podzielić na dwie częsci. Rozwałkować na grubość około 5-7 mm. Powycinać szklanką koła, porozkładać na blaszce. Można zrobić dziurki widelcem dla ozdoby.

Piec 10 minut w 180 stopniach.

Przekładać kremem jak ostygną.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz