piątek, 12 września 2014

Jaglane kotleciki ze szpinakiem (lunch box no2)

Miały być kopytka, wyszły kotleciki ;) następnym razem popracuję nad konsystencją odpowiednią dla kopytek. Ale wyszły pyszne kotleciki. Nawet synek się zajadał :)





Składniki:

- szklanka kaszy jaglanej
- 4 spore ziemniaki
- 400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego w liściach)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- przyprawa do ziemniaków

Kaszę i ziemniaki gotujemy. Kaszę gotujemy w wodzie proporcji 1:2 przez około 7 min, po czym wyłączamy gaz , przykrywamy pokrywką i kasza sama nam dochodzi.

Ziemniaki mielimy maszynką lub rozdrabniamy dokładnie ugniataczką do ziemniaków.

Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i formujemy małe kotleciki. Kładziemy na papierze do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 30-35 min.

SMACZNEGO!!!





2 komentarze: