Dzisiaj postanowiłam wykorzystać zapasy jeden z mąk bezglutenowych i popróbować coś smacznego z nich wyczarować. Nieskromnie powiem - UDAŁO SIĘ :)
Dlatego też pędzę podzielić się z Wami tym przepisikiem.
Babeczki robi się szybko, długo zachowują świeżość i są na prawdę pyszne.
Niebawem pojawi się przepis zmodyfikowany, odpowiedni dla dzieciaczków od 9 miesiąca życia :)
Składniki:
1.5 szklanki mąki gryczanej
1 banan
3 spore jabłka
mleko ryżowe - około 500 ml
2 czubate łyżki kakao
cynamon
imbir
otarta skórka z pomarańczy
około 100 g ziaren słonecznika
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
pół szklanki cukru brązowego
około 100 g wiórek kokosowych
Składniki sypkie mieszamy ze sobą (mąka, proszek, cynamon, imbir, cukier). Dodajemy około 250 ml mleka roślinnego. Wszystko ze sobą mieszamy. Dodajemy pokrojone jabłka i banana. Wszystko starannie mieszamy. Jeśli konsystencja jest bardzo gęsta, dodajemy jeszcze mleka roślinnego, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany.
Ciasto wlewamy do form na babeczki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C i pieczemy przez około 20 min (do suchego patyczka).
SMACZNEGO!!!
genialne!
OdpowiedzUsuńpolecam, są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że będą smakowały :)
OdpowiedzUsuń