czwartek, 23 lipca 2015

Frytki z cukinii i dorsz w parmezanowej panierce

Sezon warzywny w pełni więc wykorzystujemy każdy nowym pomysł :) dzięki Kasi - nowy pomysł na smaczny szybki i niskokaloryczny zamiennik frytek :)

Składniki:

- 300 g polędwicy z dorsza
- 1 średnia cukinia
- pół szklanki tartego parmezanu
- pół szklanki otrąb
- sok z cytryny
- natka pietruszki (świeża)
- pieprz cytrynowy, sól
- czosnek
- 50 g roztopionego masła

Dorsza myjemy i marynujemy w soku z cytryny i pieprzu cytrynowym.
Cukinię myjemy i kroimy na 4 częsci. Każdą z części kroimy wzdłuż na pół, a każdą połówkę na 4 części (półksiężyce).

Cukinię smarujemy lekko roztopionym masłem i panierujemy w mieszance parmezanu, otrąb i posiekanej pietruszki z czosnkiem. Układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.
Tak samo robimy z dorszem - używamy tej samej panierki i wkładamy do piekarnika.

Całość pieczemy 15-20 min - do zrumienienia frytek

SMACZNEGO!!!

2 komentarze: