czwartek, 23 lipca 2015

Wege kotleciki z warzywną salsą

Upałów ciąg dalszy i nie ma w ogóle ochoty na mięso. Postanowiłam więc zrobić dla siebie i synka wege danie :)

Składniki:

- szklanka suchej kaszy jaglanej
- szklanka suchej czerwonej soczewicy
- jajko
- posiekany koperek i natka pietruszki
- majeranek
- sól, pieprz, słodka papryka

- 2 papryki
- 2 duże cukinie
- 1 kilogram słodkich i dojrzałych pomidorów malinowych
- cebula
- czosnek
- sól, pieprz, bazylia, pietruszka

Kaszę i soczewicę gotujemy w oddzielnych garnkach w proporcji 1:2 (kasza/soczewica : woda). Gdy wchłoną wodę, przyrywamy, gasimy ogien i niech dochodzą i stygną.

Do ostygniętej masy dodajemy jajko, posiekaną zieleninę i przyprawy. Formujemy kotleciki i wykładamy na blaszkę do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.

Cebulkę i czosnek siekamy i na oliwie rumienimy, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy około 5 minut. Następnie dajemy cukinię i dusimy do pożądanej miękkości. Na koniec sparzone i obrane ze skórki pomidory. dusimy az się rozpadną i utworzą pyszny sos. Doprawiamy do smaku.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz