sobota, 29 sierpnia 2015

Gulasz wołowy na ciemnym piwie

Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 2 łyżki sosu sojowego
- 400 ml ciemnego piwa
- opcjonalnie - 200 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki

Wołowinę umyć, pokroić w kostkę i osuszyć.
W misce wymieszać: sos sojowy, sól, pieprz, paprykę słodką (1 łyżeczka) i ostrą (1/3 łyżeczki). Dodać mięso i je porządnie wymieszać, aż każdy kawałek będzie dokładnie pokryty marynatą.
Zostawić tak mięso na minimum pół godziny (najlepiej godzinę) w temperaturze pokojowej.



Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso i obsmażyć  dokłądnie z każdej strony. Wyjąc mięso i na tej samej patelni rozgrzać ponownie oliwę, dodać posiekaną w piórka cebulę i czosnek. Smażyć do zrumienienia.

Dodać mięso oraz pozostałe przyprawy: cukier, sos Worcestershire, piwo. Można dodać około 200 ml bulionu warzywnego. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć garnek pokrywką i nastawić mały ogień (gulasz potrzebuje małego ognia i dużo czasu). Dusić tak około 3-3.5 godziny od czasu do czasu mieszając.

Na 10 minut przed końcem gotowania, odlać kilka łyżek sosu i wymieszać go z mąką.

Ponownie zagotować.

U mnie gulasz podany jest z puree z batatów:

- 1 kg batatów
- 4 łyżki masła
- 4  łyżki smietanki 36%
- odrobina soli i papryki chili

Bataty ugotować do miękkości, odcedzić. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać masło, śmietankę i przyprawy.

Podać ciepłe!

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz