czwartek, 24 marca 2016

Polędwica z dorsza z gotowanymi warzywami

Za oknem słonko więc i w kuchni aż kusi, aby zjeść coś słonecznego! Dodatkowo, zbliżają się święta więc przed "obżarstwem" trzeba trzymać fason :>

U nas dzisiaj polędwica z dorsza gotowana na warzywach podana z kaszą kus kus razową.

Pyyyyyyyycha :)

Składniki:
- polędwica z dorsza (około 500g)
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- kawałek dyni (około 250 g)
- łyżka oliwy
- sól, pieprz, czosnek, pieprz cytrynowy
- kasza kus kus razowa (1 porcja 40 g) - lub inna kasza

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na chwilę posiekany czosnek, a następnie warzywa. Lekko solimy i przykrywamy. Po około 15 minutach kładziemy na warzywa polędwicę z dorsza, solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym rybę i znowu przykrywamy na około 10-15 minut. Wszystko dusimy na malutkim ogniu.
Po tym czasie sprawdzamy, czy ryba jest gotowa. Jeśli tak - wyłączamy.

Kaszę kus kus zalewamy wrzątkiem (wody 2 razy tyle co kaszy), przykrywamy aż napęcznieje.

Całość możemy posypać kolendrą lub szczypiorkiem!

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz