środa, 23 marca 2016

Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina

Ostatnio z każdej strony na blogach w sieci "atakują" mnie przepisy na pulled pork, czyli szarpaną, wolno pieczoną wieprzowinę w niskiej temperaturze. Nie wiedziałam, czym ludzie się tak zachwycają, dopóki sama nie poświęciłam praktycznie całego dnia na pieczenie.





Składniki:
- około 2 kg łopatki wieprzowej
- czosnek
- majeranek
- ostre chili
- pieprz
- pieprz cayenne
- sól
- łyżeczka suszonych pomidorów w proszku
- łyżka cukru
- oliwa

solanka:
- 2 litry wody
- 2 łyżki soli morkiej
- 2 łyżki cukru
- liście laurowe
- łyżka powyższej mieszaniny przypraw

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy.
Robimy solankę  ze wszystkich składników i wkładamy w nią mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 10 godzin.
Po tym czasie, wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i z oliwą. Wcieramy w mięso, które wyjęliśmy z solanki. 
Rozgrzewamy piekarnik do 120 stopni, mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Pieczemy co najmniej 7 godzin pod przykryciem. Później zwiększamy temperaturę do 130 stopni, zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze godzinę.

SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz