poniedziałek, 9 lutego 2015

Kotlety z kaszy gryczanej i białego sera

Bezmięsnych dań ciąg dalszy :) 
W ostatnim czasie, gonitwie do żłobka - do pracy - do złobka - na zakupy - do domu... staram się nie gotować oddzielnie dla 3 członków naszej rodziny, ale chociaż dla siebie i synka to samo.
W urozmaicaniu głównie jego menu zrobiłam kotlety z kaszy gryczanej z białym serem. Dla siebie dodałam więcej przypraw i oboje się zajadaliśmy :)





Składniki:

- 100 g kaszy gryczanej
- 200 g twarogu chudego
- 1 jajko
- garść ziaren słonecznika
- garść otrąb np. pszennych
- sól, pieprz, płatki chili, czosnek, gałka muszkatołowa

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko (proporcje 1 część kaszy : 2 częsci wody). Wodę lekko solimy.
 Gdy kasza ostygnie, mieszamy ją z pozostałymi składnikami i formujemy kotleciki.

Uformowane kotleciki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. W połowie czasu możemy kotleciki przewrócić na drugą stronę.

Podajemy z warzywami na parze lub pieczonymi. Można podać też z sosem, np. pieczarkowym.

SMACZNEGO!!!

 



1 komentarz:

  1. pożywne i zdrowe- lunch idealny ! :)

    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń