Dzisiaj kolejne danie, tym razem wegetariańskie, z kuchni indyjskiej. Uwielbiam smak i aromat przypraw indyjskich i staram się je używać w codziennym gotowaniu. Dzięki im intensywnym aromatom zwykłe codzienne dania uzyskują zaskakujące smaki. Trzeba jednak uważać, aby nie przesadzić z ilością, bo wtedy dnia będzie nie do uratowania.
Składniki:
- cukinia
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 papryki (pomaranczowa/żółta i czerwona)
- 5-6 różyczek kalafiora
- 2 ząbki czosnku
- garam masala
- pav bhaji masala
- 4 dojrzałe słodkie pomidory
Warzywa dokładnie myjemy i kroimy na kawałki.
Cebulę kroimy w półkrążki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Chwilkę smażymy aż cebula zrobi się szklista.
Następnie warzywa (cukinia, marchew, papryka, kalafior) wrzucamy do miski, polewamy oliwą i dodajemy około łyżeczki płaskiej przypraw pav bhaji masala. Mieszamy i wykłądamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15 min (lub do momentu aż warzywa będą al dente).
Kiedy warzywa z piekarnika są gotowe, dodajemy do cebuli i czosnku. Dusimy około 2-3 min aż smaki się połączą. Dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory. Wszystko razem dusimy do momentu aż pomidory się praktycznie rozpadną.
Na koniec doprawiamy przyprawą garam masala.
Podajemy z chlebkiem lub jako dodatek do mięs czy kotletów jarskich (np. z kaszy jaglanej czy gryczanej).
SMACZNEGO!
Mmm, aromatycznie :)
OdpowiedzUsuń