piątek, 19 lutego 2016

Idealny domowy biszkopt

Zbliżają się drugie urodziny mojego syna więc trzeba upiec tort. Na pierwszy plan idzie tort do żłobka, bo impreza rodzinna troszkę później :)

Dzisiaj podam Wam przepis na idealny biszkopt, który zawsze wychodzi :)

Składniki:
- 7 jajek z chowu ekologicznego (wolny wybieg)
- 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 cukru pudru trzcinowego (może być zwykły cukier puder)

Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Zapewni to ich lepsze ubicie i puszystość.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po 1 łyżce cukru cały czas ubijając. Następie dodajemy po 1 żółtku i nie przestajemy ubijać.
Dwie mąki połączyć ze sobą i przesiać przez sitko. Dodawać stopniowo do ubitej masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. NIE UBIJAMY JUŻ MIKSEREM. Wymieszanie szpatułką silikonową to bezpieczny sposób, który pozwoli nam uzyskać pięknie wyrośnięty i puszysty biszkopt.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy tłuszczem, ani nie wykładamy papierem.Wlewamy masę i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 30-35 minut.

Po upieczeniu, wyjmujemy biszkopt i rzucamy na podłogę z wysokości około 50 cm :) taka tak! to nie zabobon, a na prawdę sprawdzona metoda! Biszkopt na pewno nie opadnie!

Pozostawiamy do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu wyjmujemy biszkopt i kładziemy górą do dołu.

PS. BOKI BISZKOPTU ODDZIELAMY NOŻYKIEM OD TORTOWNICY DOPIERO PO CAŁKOWITYM OSTYGNIĘCIU.

3 komentarze:

  1. Znam ten biszkopt , jest z przepisu Doroty z Moich wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis jest z zeszytu przepisów mojej babci :) praktykowany w mojej rodzinie od lat :>

    OdpowiedzUsuń
  3. proszę dać mi linka do przepisu z Moich Wypieków, bo nie widzę takowego :)

    OdpowiedzUsuń