sobota, 17 maja 2014

Tarta z łososiem i szparagami

Ostatnio mam wielką ochotę na szparagi i szpinak :) brakuje jeszcze szczawiu do tego duetu ;)
W związku z tym, że mój synek toleruje nabiał i jaja, mogę poszaleć w kuchni i robić coś na co mam ochotę :)
Dzisiaj popełniłam tartę z łososiem i szparagami. Pyyyyyycha! :)



Na spód tarty potrzebujemy:
- szklanka mąki
- 80 g zimnego masła
- łyżka lodowatej wody
- 1 jajko
- opcjonalnie dodaję zioła: bazylia, oregano
- szczypta soli

Całość zagniatamy i wkładamy na minimum pół godziny do lodówki.

Nadzienie:
- 200 g łososia
- pęczek szparagów zielonych
- jajko
- 150 ml śmietanki 30%
- feta
- mozzarella
- koperek
- sól

Łososia kroimy na kawałki wielkości około 2 cm / 2 cm.
Szparagi płuczemy i odkrajamy zdrewniałe końcówki (możemy też odłamać - zginamy szparaga i ułamie się właśnie w miejscu, gdzie zaczyna się zdrewniała część). Następnie szparagi kroimy na około 3-4 cm kawałki.
Jajko mieszamy ze śmietanką, doprawiamy troszkę solą i pieprzem oraz sporą ilością posiekanego koperku.
Fetę kroimy na kawałki, mozzarellę na plasterki.

Ciasto wykładamy na posmarowaną tłuszczem blaszkę i podpiekamy około 10 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Spód musi troszkę ostygnąć. następnie na spód kładziemy kawałki łososia, szparagi i całość zalewamy mieszanką jaja i śmietany. Na wierzch kładziemy plasterki mozzarelli i kawałki fety. Całość pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!!!! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz