poniedziałek, 26 maja 2014

Pęczotto z indykiem i warzywami

Uwielbiam kasze pod każdą postacią. Jaglana i pęczak - u mnie w kuchni królują :)
Dzisiaj - pęczotto ;)






Składniki:
- pół szklanki pęczaku
- cukinia
- duża marchew
- fasolka szparagowa / groszek cukrowy - mrożone
- papryka czerwona
- pierś z indyka - 250 g

Pęczak gotujemy na małym ogniu w 1.5 szklanki lekko osolonej wody do momentu aż wchłonie prawie całą wodę. Cukinię i marchew kroimy na plasterki. Paprykę w kosteczkę. Fasolkę w około 3 cm kawałki. Marchew i paprykę wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy. Smażymy około 5-6 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, dolewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy szczyptę soli, przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu, aż warzywka będą al dente. 
Pierś z indyka kroimy na kawałki, dodajemy zioła: bazylię i tymianek, szczyptę soli i podsmażamy na rozgrzanej patelni. 
Kiedy warzywa, pęczak i kurczak będą gotowe - wszystko wrzucamy na jedną patelnię (pęczak łącznie z pozostałym niewchłoniętym płynem) i dusimy jeszcze przez około 10-15 minut aż i warzywa, i pęczak będą miękkie i pęczak wchłonie płyn.
Całość doprawiamy bazylią i tymiankiem.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz