Uwielbiam miesiące kiedy jest mnóstwo świeżych warzyw na targu.
Ostatnio mam ogromną fazę na szpinak i szparagi. Mój Staś całe szczęście dobrze toleruje warzywka więc zajadam się nimi do oporu :)
Kurczak ze szpinakiem i fetą
składniki:
- pierś z kurczaka
- 150 g świeżego szpinaku
- 50-70 g fety
- łyżka jogurty nauturalnego
- czosnek
- sól, pieprz
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy wraz z drobno posiekanym czosnkiem. Jak kurczak będzie już gotowy, wrzucamy umyte liście świeżego szpinaku i podsmażamy aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i łyżkę jogurtu naturalnego (może być też śmietana). wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Cukinia panierowana
składniki:
- cukinia
- jajko
- otręby (lub bułka tarta)
- sól, pieprz
Cukinię kroimy na plastry około 1 cm grubości. do dwóch oddzielnych miseczek wsypujemy otręby (lub bułkę tartą) i wbijamy jajko. Jajko doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię moczymy w jajku, następnie w otrębach i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na wolnym ogniu aż cukinia będzie miękka i rumiana.
Szparagi
Szparagi ugotowałam w lekko osolonej wodzie (z dodatkiem pół łyżeczki cukru i kilku kropel cytryny). Gotowe polałam odrobionką oliwy z czosnkiem i bazylią.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz