piątek, 16 października 2015

Kaszotto z fasolką szparagową

W lodówce światełko, a do pracy na następny dzień coś trzeba wyczarować.
Wyszperane z zamrażalki opakowania fasolki pomogły zainspirować coś z niczego :)

Składniki:
- szklanka pęczaku
- 200 g fasolki żółtej
- 200 g fasolki zielonej
- 1 pieczona papryka
- kilka suszonych pomidorów
- pół szklanki białego wina
- szklanka bulionu warzywnego
- sól, pieprz, czosnek
- cebula czerwona i biała

Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki - wszystko lekko podsmażamy na oliwie. Jak cebula będzie szklista dodajemy kaszę i chwilę obsmażamy aby każde ziarenko pokryło się oliwą.
Dodajemy wino i gotujemy na małym ogniu aż kasza całe wchłonie.
Dodajemy szklankę bulionu i od czasu do czasu mieszając, czekamy az całość się wchłonie.
W późniejszych etapach dodajemy wodę, aż kasza będzie al dente.

W między czasie przygotowujemy warzywa: fasolkę gotujemy na parze, paprykę pieczemy w piekarniku i z gotowej ściągamy skórkę i kroimy na kawałki.

Jak cały płyn się wchłonie, dodajemy fasolki i paprykę oraz suszone pomidory.

Całość doprawiamy do smaku i zjadamy.

Można posypać płatkami migdałów lub pestkami dyni.

SMACZNEGO!!!



1 komentarz: