niedziela, 25 października 2015

Krem z papryki, soczewicy i pomidorów

Za oknem zimno. Chęć zjedzenia ciepłego dania coraz większa. 
Krem jest doskonałą alternatywą na jesienne zimne wieczory. Doskonały jako lekka kolacja, ale także świetnie sprawdzi się jako obiad.
Na zimno też świetnie smakuje.





Składniki:

- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 duże czerwone papryki
- szklanka czerwonej soczewicy
- szklanka pasty pomidorowej
- natka pietruszki
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia
- szklanka wywaru warzywnego

Na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić około 15 minut. Jak papryka będzie al dente dodajemy soczewicę i bulion i dusimy do miękkości (około 20 minut). Na koniec dodajemy pastę pomidorową i przyprawy. Zagotowujemy.

Całość blendujemy. Podajemy z kleksem z kwaśnej śmietany i posypujemy obficie pietruszką.

SMACZNEGO!!!



1 komentarz: