poniedziałek, 5 października 2015

Polędwiczki w szynce parmeńskiej z puree z batatów

Ochota na coś innego niż schabowy, o bardziej wyszukanym smaku, ale szybkim do zrobienia. Padło na polędwiczki i bataty. W lodówce znalazła się jeszcze szynka parmeńska, która dopełniła swoim smakiem mięso.
Polecam na szybki obiad, ale też i na uroczyste rodzinne spotkanie!

składniki:
- polędwiczka wieprzowa (około 500g)
- 6 plastrów szynki parmeńskiej
- sól, czosnek, papryka słodka i ostra, majeranek
- oliwa

puree:
- 0.5 kg batatów
- 2 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz

Polędwiczki myjemy, odcinamy błonki. Do miski wlewamy 2-3 łyzki oliwy i dodajemy wszystkie przyprawy (czosnek proponuje pokroic na plasterki). Wkładamy polędwiczkę na minium 2-3 godziny, aby wchłonęła smaki przypraw.
Po tym czasie polędwiczkę owijamy w plastry szynki.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i wkładamy polędwiczkę w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy około 20-25 minut (zależy jak gruba jest polędwiczka).
Przed krojeniem odkładamy mięso na 5 minut aby odpoczęło. Inaczej wszystkie soki nam wypłyną.

Puree:

Bataty obieramy i gotujemy na parze (możemy w wodzie jak ziemniaki) do miękkości. Jeszcze gorące traktujemy tłuczkiem do ziemniaków lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy masło oraz przyprawy i gotowe!

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz