niedziela, 18 października 2015

Łodeczki z bakłażana z kurczakiem, pomidorami i mozzarellą

Doskonały pomysł, aby wykorzystać wspaniałe warzywo jakim jest bakłażan na lekki obiad lub kolację. Doskonałe, aby zabrać do pracy, czy zjeść w domu.

 Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 pierś z kury
- 1 kulka mozzarelli (125 g)
- duży pomidor
- pasta pomidorowa
- szczypiorek
- majeranek, czosnek, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia

Bakłażana kroimy na około 5 mm plastry, pierś z kury myjemy i kroimy wzdłuż a następnie na pół. Mozzarellę kroimy w plasterki, a następnie każdy plasterek na pół wzdłuż.
Pomidora kroimy na plasterki, a następnie każdy plaster na pół.

Mięso obtaczamy w przyprawach z łyżeczką oliwy.

Na każdy krążek bakłażana kładziemy kawałek mięsa, sera i pomidora. Całość związujemy szczypiorkiem.

Gotowe łódeczki układamy w naczyniu żaroodpornym  na które wylewamy pastę pomidorową (u mnie tym razem kupna Primo Gusto). Całość możemy posypać jeszcze pokrojoną w kostkę mozzarellą.

Pieczemy w 180 stopniach około 30-35 minut.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz