czwartek, 12 listopada 2015

Chili con carne z dynią

Czas dyni jeszcze trwa. Już pewnie niedługo więc staram się wykorzystywać ją dopóki jeszcze jest dostępna. Dzisiaj troszkę w innej odsłonie - w daniu meksykańskim. Znakomicie się komponuje i uzupełnia walory smakowe :)

Składniki:
- 700 g mielonego mięsa wołowego
- puszka fasoli czerwonej
- 500 g obranej dyni
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 700 ml pasty pomidorowej
- około 3/4 szklanki białego wina
- pieprz cayenne, curry, kolendra, sól, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy

Cebulę i czosnek siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (z odrobioną oliwy). Smażymy aż cebula będzie szklista. Dodajemy mięso mielone i smażymy około 5 minut co jakiś czas mieszając. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i wlewamy około 3/4 szklanki wina białego. Przykrywamy i dusimy do miękkości dyni. Na koniec dodajemy fasolę i pastę pomidorową, doprawiamy i dusimy około 5 minut aż smaki się połączą.

Można podać z pieczywem, ryżem lub kaszą.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz