piątek, 13 listopada 2015

Kotlety z dyni

Pomarańczowo w mojej kuchni dalej :) ojjj korzystam w pełni z dyniowego sezonu i raczę moją rodzinkę dyniowymi przysmakami :) Dzisiaj kotleciki z dyni. Obłędne w smaku!

Składniki:
- około 1 kg obranej dyni (u mnie hokkaido)
- jajko
- 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- czosnek (2 ząbki)
- sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, papryka słodka i ostra
- świeża kolendra

Dynię pokroić na mniejsze kawałeczki i upiec w piekarniku (polać lekko oliwą). Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20-25 minut.
Dynię przecisnąć przez praskę, dodać jajko, bułkę i przyprawy i formować kotleciki.
Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu po około 3 minut z każdej strony.

SMACZNEGO!!!

2 komentarze: