piątek, 13 listopada 2015

Pierogi z brokułem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Deszcz i wiatr za oknem, na spacer nie można wyjść więc szukam miejsca w kuchni. Padło na pierogi! Tym razem z niestandardowym farszem. Ale za to jakim farszem! OBŁĘDNYM!!!

Składniki na ciasto:
- 300 g mąki typ 450
- 200 ml wrzątku
- 2 łyżki oliwy
- sól

Mąkę zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól i oliwę i mieszamy. Ciasto ma być miękkie i elastyczne.

FARSZ:
- brokuł
- 130 g mozzarelli
- spora łyżka mascarpone
- 4-5 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Brokuł gotujemy do miękkości, a następnie rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Mozzarellę kroimy w kosteczkę i dodajemy do brokuła. Pomidory siekamy i też dodajemy do masy. Na koniec dodajemy mascarpone i przyprawy. Całość mieszamy.

Z ciasta wykrawamy krążki i na środek kładziemy łyżeczkę farszu. Zaklejamy boki.



W garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli i łyżką oliwy.

Wrzucamy pierogi i gotujemy od momentu wypłynięcia jakieś 3-4 minuty (sprawdzamy czy ciasto jest miękkie).

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz