czwartek, 12 listopada 2015

Zupa ogórkowa

Dzisiaj klasycznie. Zupa ogórkowa :)





Składniki:
- pęczek włoszczyzny (3 marchewki, seler, por, pietruszka)
- koper włoski
- 5 ziemniaków
- 400-500 g startych ogórków kiszonych
- śmietana kwaśna 18%
- sól, pieprz
- natka pietruszki i koperek
- goleń z indyka, 2 pałki z kurczaka
- liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego

Włoszczyznę umyć, obrać i wrzucić do garnka. Dodać umyte mięso, liść, ziele i koper włoski. Zalać całość wodą i gotować do miękkości warzyw i mięsa na małym ogniu (około 1.5 godzin).
Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do ich miękkości. Na koniec dodać starkowane i lekko podgotowane ogórki kiszone. Chwilę wszystko jeszcze pogotować, doprawić i na koniec dodać śmietanę.
Posypać obficie zieleniną.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz